15 grudnia 2025 r.
Mała czarna

Kawa to napój, który powszechnie gości w naszych domach. Niektórzy z nas rozpoczynają i kończą dzień filiżanką czarnego napoju. Jednak niewielu z nas wie, skąd wzięła się jej nazwa i jakie ma ona działanie na nasz organizm.

Tak więc należy zaznaczyć, że kawa pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI w. Jest ona bardzo popularna na całym świecie i stanowi głóne źródło kofeiny, która działa na organizm pobudzająco, orzeźwiająco, a także przyśpiesza przemiane materii oraz zwiększa sprawność umysłową

Jej nazwa pochodzi z języka arabskiego kahwa. W większości krajów europesjskich jest ona tłumaczona z tureckie słowo kahve, od którego utworzono włoską nazwę caff?. W Polsce po raz pierwszy kawa po turecku pojawiła się po bitwie pod Wiedniem.  Często przyjmuje się, że nazwa kawy wzięła się od nazwy uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii

Z odkryciem kawy wiążą się pewne legendy:
1) Shaikh ash-Shadhilemu podczas wędrówki po Afryce natrafił na stado wyjątkowo pobudzonych kóz. Spróbował zjadane przez nie owoce i w ten sposób poznał ich wpływ na organizm człowieka.
2) Kawę odkrył Kaldi, etiopskiego pasterza, który zauważył, że jego kozy sa pobudzone po zjedzeniu pewnej rośliny.
3) Kawę odkryli mnisi w Etiopii, którzy przygotowywali wywar z jej owoców, aby móc spędzać długie nocne godziny na modlitwach.

kawa

Krzewy kawy zaczęto uprawiać już w V lub VI w. n.e. Nie wiadomo kto wymyślił palenie kawy. Prawdopodobnie ktoś przypadkiem ją spalił, co spowodowało, że zauważono jej niezwykły aromat.

Ciekawostki o kawie:
– jednym z najbardziej wyjątkowych gatunków kaw jest  kawa luwak, która jest najdroższą kawą świata (jej kilogram kosztuje 3,6–4 tys. zł.). jej ziarna wydobywa się z odchodów  indonezyjskiego łaskuna muzanga, który zjada najlepsze owoce kawy.
– Kawa jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy.
– Picie kawy od 4 do 5 filiżanek dziennie jest bezpieczne dla zdrowia większości osób.
– Przeciwutleniacze zawarte w ziarnach kawy mogą wspierać naturalne mechanizmy obronne naszych komórek.
– Minimalna dawka śmiertelna kofeiny to 3200 mg (przyjmowane w jednej dawce).
– Realna dawka śmiertelna kofeiny w postaci kawy to 10 g, czyli około 80 filiżanek. Krzewy prawdopodobnie zaczęto uprawiać w V lub VI w. n.e. Nie wiadomo też kto wymyślił palenie kawy, prawdopodobnie ktoś przypadkiem ją spalił i wtedy odkryto jej niezwykły aromat.
– Gorący napój, czyli parzoną kawę zaczęto podawać dopiero w średniowieczu.
– Bezpośredni wpływ kofeiny na organizm zaczyna się odczuwać po około pół godzinie.

Przykładowe pozytywne właściwości kawy:
• polepsza pamięć krótkotrwałą,
• chwilowo podwyższa poziom IQ,
• zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby,
• ułatwia koncentrację,
• ma pozytywny wpływa na krążenie i układ trawienny,
• przyśpiesza metabolizm,
• zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej,
• zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona,
• zwiększa działanie środków przeciwbólowych
• likwiduje zmęczenie psychiczne i fizyczne.

 

Przykładowe negatywne właściwości kawy:
• duże ilości wypitej kawy powodują uczucie nerwowości i rozdrażnienia,
• powoduje żółknięcie zębów i może prowadzić do ich próchnicy,
• utrudnia zasypianie,
• zmniejsza płodność (u mężczyzn i kobiet),
• picie dużej ilości kawy przez kobiety ciężarne może być przyczyną martwego urodzenia (dopuszczalne dwie filiżanki dziennie)
• może być przyczyna chorób serca.

mała czarna

Słownik kawosza:
* Caf? au lait – francuska nazwa kawy z dodatkiem mleka
* Caf? frapp? – kawa zmiksowana z kostkami lodu
* Caf? ristretto – espresso zaparzone z mniejszą ilością wody (ok. 25 ml)
* Cappucino – mieszanka espresso z gorącym mlekiem i mlekiem spienionym
* Cappuccino scuro – mocniejsze niż zwykłe, przyrządzane z mniejsza ilością mleka
* Cappucino chiaro – łągodniejsze, gdyz zawiera więcej mleka
* Cappucino freddo – zmrożone i posłodzone
* Espresso – esencjonalny napar z kawy przygotowany w ekspresie ciśnieniowym, podawane w malej grubej i ogrzanej specjalnej filiżance do espresso
* Espresso con panna – espresso z bitą śmietanką
* Espresso doppio – podwójne espresso

* Latte macchiato – espresso wlane do spienionego mleka
* Macchiato – espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka
* Mokka – bardzo mocna kawa austriacka
* Romano – espresso z cytryną.

 

Natalia Klimek

 

Źródła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kawa
http://www.kawaonline.pl/
http://www.kawa.w.qo.pl/

19-02-2009 Dariusz

Dodaj komentarz

Śledź nas

Najczęściej oglądane

Ostatnie komentarze

Trending News

Newletter